De leukste tiener en puber kleding Bij Micky Blue vind je modieuze kleding voor tieners tot ongeveer 16 jaar. Populaire merken zoals: Vans , Levi’s , Bellerose , Hound en Lyle & Scott en voor elke tiener kleding en accessoires die bij zijn of haar stijl passen. Van cute tot lazy en van feestelijk tot sportief. Met de tienerkleding collectie van Micky Blue kun je eindeloos combineren. Geen idee waar je op moet letten of wat hip is op social media? Geen zorgen, we helpen je graag verder met een aantal praktische tips zodat je helemaal up to date bent als je gaat shoppen voor moderne tieners!
Populaire kledingstijlen voor tieners en pubers Er zijn een aantal populaire kledingstijlen waar tieners zich lekker in voelen. Grappig genoeg blijven de stijlen redelijk hetzelfde door de generaties heen in de afgelopen eeuw. Al veranderde ze soms van naam. Waar je als ouder misschien zelf de Boho or Bohemian stijl nog wel kent, heet dat tegenwoordig bijvoorbeeld Cottagecore . Tieners hebben het niet meer over Emo of Gothic. Maar het gaat nu over Dark Academia en sportief heet bij de meiden de afgelopen jaren VSCO.
De 4 kledingstijlen die nu erg populair zijn, zetten we hieronder op een rijtje.
De bohemian kledingstijl die doet denken aan de hippietijd Deze stijl kenmerkt zich door comfortabele, lekker zittende kleding. De vaak natuurlijke tinten en zachte kleuren en vormen doen een beetje denken aan de hippietijd. De Bohemian kledingstijl is met name onder tiener meisjes populair vanwege de vrolijke jurkjes, zwierige rokjes en bijpassende accessoires. Merken die Bohemian kleding hebben voor tieners zijn bijvoorbeeld: Mingo , PiuPiu Chick , The new society en By-Bar.
De sportieve kledingstijl die altijd comfortabel zit Sportieve kleding blijft altijd bij tieners en pubers in de mode. Misschien bij de jongens nog wel iets meer dan bij de meisjes. Jongens identificeren zich meer met sport en gebruiken merken ook om gelijkgestemden mee te vinden. Deze kledingstijl zie je vaak terug in het skate park, op het voetbalveld en het misstaat zeker niet op het schoolplein.
Zie je iemand met een merk als Patta of Vans , is het al gauw met zekerheid te zeggen dat diegene ook van stoere sporten houdt bijvoorbeeld. Voor jongens geldt ook dat ze langer nodig hebben om een eigen stijl te ontwikkelen maar tot die tijd is het altijd veilig om je sportief te kleden. Daarnaast hoef je de kleding niet zo netjes te houden. Dat vinden boys lekker makkelijk. Herkenbaar?
Bij tienermeiden is de VSCO (spreek uit als Visco) stijl enorm populair geworden. De naam is afgeleid van een foto app (Visual Supply Company ) waarmee je kleurrijke filters aan je foto’s kunt toevoegen. De kledingstijl bestaat vaak uit een tube-top, Vans, een hydro flask en accessoires als scrunchies voor in het haar. Het is een mengeling van vrolijk en sportief en dan vooral heel kleurrijk. Denk hierbij aan merken zoals Bellerose , By-Bar en PiuPiuChick .
De gothic kleding kledingstijl die aan punk doet denken De Gothic Stijl is rond 1979 ontstaan door de Engelse punk rock band Siouxsie and the Banshees . Alhoewel je 10 jarige zich misschien niet direct aangesproken voelt door de punk rock stijl, zijn er wel degelijk invloeden van Gothic die tieners aantrekken. Denk hierbij aan donkere kleuren, alternatieve prints en ben niet verbaasd als je tiener nu ook een skatebord wil. Ook is er tegenwoordig een iets subtielere variant van Gothic: Dark Academia.
Dark Academia kledingstijl voor pubers Waar er bij de woorden Gothic en Emo misschien een belletje gaat rinkelen, is Dark Academia tegenwoordig de iets meer gangbare versie van de wat donkere kleding stijl. Toegegeven, het is een stuk subtieler en iets minder donker dan de zwarte stijl waarmee Goths zich onderscheiden. Vaak gedragen door iets oudere kids tussen de 15 en 18 jaar.
Designer clothes die influencers promoten Onder invloed van bijvoorbeeld influencers als Dylan Haegens en artiesten als Kanye West , worden kinderen en zeker tieners beïnvloed als het aankomt op mode. Dure merken worden vaak genoemd in liedjes en geshowd op Social Media kanalen. Dit zorgt ervoor dat jongeren kleding van merken als Balenciaga, Louis Vuitton en Dolce & Gabbana ook graag willen dragen.
Er zijn genoeg kinderkleding merken die de laatste trends op modegebied volgen. Dus ook als tieners geen geld hebben voor de merken van de rich & famous kunnen ze er nog altijd bij lopen volgens de laatste mode. Denk hierbij aan merken als BelleRose , Hound en Vans .
Wat is voor tieners het meest belangrijk als het gaat over kleding? Net als bij kleinere kinderen gaat het bij tienermode vooral om comfort. Vraag het enige puber tussen de 10 en de 16 en ze zullen je allemaal zeggen, als het niet lekker zit kan het nog zo fashionable zijn maar dan trekken ze het niet aan. Dat verandert meestal pas na hun 15de jaar.
Naast comfort worden tieners ook beïnvloed door elkaar en pikken snel de laatste modetrends op via populaire influencers en andere social media kanalen. In deze fase is het ontdekken van een eigen stijl maar ook meedoen met de rest erg belangrijk voor kinderen. Dus fijne basics met bijzondere accessoires, de juiste prints en pasvorm zijn de hashtags waar menig tiener blij van wordt.
Waarom zijn kinderen gevoelig voor merkkleding? Als kinderen naar de middelbare school gaan wordt het ineens belangrijk wat we van elkaar vinden. “Erbij willen horen” hoort bij de mens en zeker ook bij de ontwikkeling van tieners. Mode speelt hierin een belangrijke rol. Door populaire merken als Levi’s en Vans te dragen en de laatste modetrends te volgen meten veel jongeren zich een status aan en toetsen elkaar daar ook op.
Is het belangrijk dat tieners en pubers merkkleding dragen? Wil je als ouder dat jouw puber alleen maar dure merken moet dragen om erbij te horen? Zeker niet. Het is belangrijk dat je opgroeiende tiener een eigen identiteit ontwikkeld, kleding is daar een onderdeel van. Een gezonde relatie met mode, daar heb je als ouder en/of opvoeder een belangrijke rol in. Het gaat namelijk niet alleen om welke merken je draagt maar dat je je eigen stijl durft te ontwikkelen. Juist geen doorsnee merken dragen is net zo sterk als van top tot teen gehuld zijn in populaire kindermode merken. Dat kan overigens ook met hele goedkope merkloze kleding. Maar merkkleding heeft naast dat het iets duurder kan zijn, ook een paar andere voordelen.
De voordelen van merkkleding voor kinderen Merkkleding staat naast een bekend logo ook voor kwaliteit. Dat wil zeggen:
Met name de pasvorm geeft kinderen en tieners een goede basis van zelfvertrouwen. Kinderen kunnen namelijk trots zijn op wat ze dragen en hierdoor lekkerder in hun vel zitten. Wat voor ons als ouders een motivatie zou ‘moeten’ zijn van bekenden merken als Buho, Barts en Hound, is dat ze duurzaam produceren en dat je weet waar je kleding vandaan komt en op een eerlijke manier geproduceerd is.
Het nadeel van merkkleding voor kinderen Omdat merkkleding vaak gelinkt wordt aan status houdt het in dat kinderen die geen merkkleding hebben daardoor soms meer moeite hebben met aansluiting vinden.
Uiteindelijk gaat het maar om kleren en ook de duurste merkkleding kan kapot. Of je een maillot van 2 of van 20 euro koopt, als je kind ermee valt zit er een zelfde gat in. Dus betaal je voor merkkleding ook niet een beetje extra voor een stukje status of alleen een bekend logo? Soms wel, maar niet altijd.
Wat kun je doen als je geen merkkleding kunt betalen voor je kind? Mode en een eigen identiteit ontwikkeling is onderdeel van de opvoeding van je tiener. Of je wel of geen geld hebt voor merkkleding staat hier los van. De tienertijd van je kind is een goed moment om ze te leren om gaan met geld. Als je een beperkt budget hebt kun je bijvoorbeeld kiezen voor onderstaande opties:
1. Upcycle de kinderkleding van je tiener Dit is een fenomeen dat tieners onderling zelf ook doen. Het uitwisselen van kledingstukken zoals truien, jeans en sneakers. Merkkleding gaat niet alleen om naam of logo maar ook over kwaliteit. Zo blijft kinderkleding vaak lang mooi en kan het dus prima nog een tweede ronde mee als jouw tiener eruit gegroeid is. Kijk in je netwerk of je kunt ruilen, zo draag je bij aan duurzaamheid en let je op je budget.
2. Koop kinderkleding in de sale Alle kinderkleding boetieks hebben per seizoen uitverkoop of bijvoorbeeld een ‘laatste maatjes’ sale. Door deze in de gaten te houden en op het juiste moment te shoppen kun je geld besparen en de leukste kinderkleding scoren.
3. Leer je kind dat een eigen identiteit niet draait om merken alleen Leer je kind dat het niet alleen gaat om merken maar juist om stijl. In de jaren ‘90 was het erg populair om kleding te dragen waarbij het merk met koeienletters zichtbaar was. Dit is allang niet meer zo. Als je jongeren vandaag vraagt wat ze belangrijk vinden dan zeggen jongens en meisjes: creativiteit.
Het uitdragen van je eigen stijl is belangrijker dan met welke merken je dit doet. Dit zie je ook terug in moderne kinderkleding, voor zowel baby’ s, kids, pubers als tieners. Meer egalen kleuren, duurzame materialen en af en toe een grappige quote of print om je eigen stijl mee te benadrukken is al jaren populair.
4. Geef je tiener kleedgeld Je tiener om leren gaan met geld is belangrijk, kleedgeld is daarom altijd een goed idee onafhankelijk van jouw eigen budget. Geef je tiener(s) periodiek een bedrag waarvan ze zelf hun kleding moeten kopen. Zo leren ze meteen de waarde van geld! Maar hoeveel kleedgeld is ‘normaal’?
Hoeveel kleedgeld is normaal voor tieners? De doorsnee middelbare scholier krijgt ongeveer 50 euro per maand aan kleedgeld. Uit Nibud-onderzoek (2020) blijkt dat er maar kleine verschillen zijn tussen leeftijden. Iedere ouder heeft hier eigen regels voor. Bijvoorbeeld over wat er gekocht moet worden van het kleedgeld. Maak je jouw tiener verantwoordelijk voor zijn of haar complete garderobe inclusief de basics als sokken, ondergoed en sportkleding. Of voorzie jij als ouder in de basics en hoeft je tiener alleen gewilde merkkleding en accessoires zelf te kopen?